Hutspot is een gerecht, dat vooral in de winter wordt gegeten en typisch Nederlands is. Al generaties lang wordt het gemaakt, en we zien vandaag de dag steeds meer varianten en nieuwe recepten. Wie dacht dat hutspot uit is, en niet meer zo populair is, die heeft het mis.

Hutspot kent drie basis ingrediënten, namelijk:

 • winterwortelen
 • aardappelen
 • uien

Alles wordt goed gaar gekookt en door elkaar gestampt. Hutspot wordt ook wel in sommige regio’s wortelenstamp genoemd.

Hutspot ook steeds vaker in de maaltijdbox

Hutspot is al iets wat Nederlanders ontzettend lang eten. En ook in de maaltijdbox komt het steeds meer terug. Met name in de maanden van oktober tot en met maart vind je regelmatig heerlijke recepten in de box van Marley Spoon, Ekomenu of HelloFresh. Ook het nieuwe en betaalbare Dinnerly is een aanrader. Hier kook je altijd met maximaal 6 ingrediënten en in 5 stappen de heerlijkste (winterse) maaltijden als hutspot.

De Leidse hutspot

Waarschijnlijk de meest bekende hutspot is de Leidse hutspot, die met klapstuk wordt gegeten. Dit gerecht is al eeuwen oud en wordt ieder jaar gegeten op 3 oktober tijdens de viering van Leidens ontzet. Voor veel mensen is deze datum ook de begindatum, dat zij weer hutspot gaan maken. Het is een gerecht dat in veel huishoudens wekelijks of twee wekelijks op het menu staat. Het hutspot recept is in de basis heel eenvoudig, wortelen, uien en aardappelen koken in één grote pan en door elkaar stampen.

Klapstuk

Klapstuk bij de hutspot wordt tegenwoordig minder gegeten. Klapstuk moet lang worden gekookt, meerdere uren. Als vlees bij de hutspot, is de keuze groot: een gehaktbal, een hamburger, een rookworst en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Als het vlees maar niet te delicaat is, zoals biefstuk of varkenshaas. Het zal ongetwijfeld ook goed smaken, maar het past niet echt. Een stukje vis, bijvoorbeeld kibbeling smaakt ook prima bij de hutspot.

Er bestaan meerdere manieren om een goede wortelstamppot te maken. Hieronder vind je een van de meest eenvoudige en lekkere recepten voor jouw eigen hutspot.

Hutspot Recept voor 4 personen

Ingrediënten

 • 1 kilo wortelen (winterpeen)
 • 1 kilo aardappelen
 • 500 gram uien
 • 1 runderbouillon blokje
 • eventueel wat melk of boter om de hutspot wat smeuiger te maken
 • zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Schil de aardappels en snijd ze in ongeveer gelijke stukken
 2. Pel de uien en snijd ze in ringen
 3. Schil de wortelen en snijd deze in kleine blokjes
 4. Breng water aan de kook in een grote pan en verkruimel hierin het bouillonblokje
 5. Voeg de aardappels samen met de wortelen en de uien toe en kook alles goed gaar in ongeveer 25 tot 30 minuten
 6. Giet de aardappels en de groenten af en stamp alles fijn en zorg dat de wortelen, de aardappels en de uien goed gemengd zijn
 7. Roer er eventueel wat boter en / of melk doorheen
 8. Breng de stamppot eventueel verder op smaak met wat zout en peper
 9. Serveer het met klapstuk, rookworst of een gehaktballetje