Wat is het verschil tussen op gas of elektrisch koken?

Koken op gas

Koken op gas gebeurt nog steeds het meest in Nederland, omdat dit de goedkoopste manier is. Het is niet de veiligste manier omdat er met gas wordt gekookt op open vuur. Daarnaast is het schoonmaken van een gas kookplaat een dagelijkse klus aangezien het gasstel driedimensionaal is. Alles moet schoongemaakt worden van de kookpitjes tot het gasstel zelf. Toch is er wel nog altijd de meeste keuze in gas kookplaten en een gas kookplaat is heel gemakkelijk aan te sluiten omdat je geen extra stopcontact nodig hebt.

Keramisch koken

Keramisch koken is gemakkelijker dan koken op gas als je het gewend bent. Keramisch koken is goedkoper dan inductie koken en weer veiliger dan koken op gas. Ook is de keramische kookplaat handiger om schoon te maken en schoon te houden. Als je gewend bent om op gas te koken en je daar ook nog heel veel pannen voor hebt, hoef je die voor de overgang naar keramisch koken niet weg te gooien. De nadelen van keramisch koken zijn dat de kookplaat na het koken nog een tijdje warm blijft en je extra stopcontacten moet aansluiten. Daarbij is het gebruik van een keramische plaat het duurst. De plaat wordt namelijk verwarmd door metalen spiralen die middels elektriciteit worden verwarmd. Daarvoor zijn aparte leidingen en perilex stopcontacten voor nodig. Tijdens het koken op een keramische plaat wordt er ook veel stroom gebruikt.

Koken met inductie

Koken met inductie is de veiligste manier, omdat een inductie plaat niet zo warm wordt en dat na het koken ook niet blijft. De inductie kookplaat is heel simpel schoon te maken, maar

de kosten van een inductie plaat zijn wel veel hoger dan die van een keramische of gas kookplaat. Ook heb je voor een inductie kookplaat extra stopcontacten nodig. Een inductie kookplaat warmt minder snel op maar de bodem van de pan juist wel en dat wil je natuurlijk bereiken. Een inductie plaat is sneller warm dan een keramische plaat.

Beste keuze

Welke manier van koken het beste is ligt volledig aan jouw persoonlijke voorkeur. Hecht je veel waarde aan het gemakkelijk schoonmaken van een kookplaat dan is keramisch koken de beste optie. Wil je liever de goedkoopste optie, dan kies je voor koken op gas. Geef je om het milieu, kijk je naar de toekomst en wil je vooral veilig koken, dan kies je voor de inductie kookplaat. Nederland wil namelijk geleidelijk aan afstappen van aardgas, omdat stroom op de lange termijn duurzamer zal zijn dan gas.