Hoe ontwerp je jouw droomkeuken?
Het indelen, ontwerpen en inrichten van een keuken is net als een puzzel. Er bestaat namelijk geen ruimte met dezelfde afmetingen. Daarbij zit je tegenwoordig met heel wat keuken apparaten die een praktische plek nodig hebben. Een keuken kopen volgens de standaard opstelling is eigenlijk bijna niet meer haalbaar. Met de volgende voorbeelden ontdek je hoe je een praktische keuken kan ontwerpen waar je nog heel veel kook plezier in kunt beleven. Natuurlijk zijn er heel veel progamma’s op het internet te vinden die je kunnen helpen met het ontwerpen van een keuken, maar eerst is het zaak om te weten wat de beste indelingen zijn. Er dient altijd gelet te worden op de keukendriehoek. Hiermee wordt de afstand van de spoelbak tot de kookplaat en de koelkast bedoeld.
I – vormige keuken
In een rechte keukenopstelling liggen alle keuken elementen van de keukendriehoek op een rechte lijn. De spoelbak wordt dan in het midden geplaatst omdat deze het vaakst wordt gebruikt. De werkruimte is ook belangrijk. Hiervoor trek 300 cm uit. Natuurlijk wordt deze onderbroken door de spoelbak en het fornuis. Deze opstelling is geschikt voor een smalle ruimte.
L-vormige keuken
De L-vormige keuken is een van de meest voorkomende keukenopstellingen. Bij deze opstelling is ook de werkdriehoek optimaal. In het verleden hadden L-vormige keukens of hoekkeukens last van veel verloren ruimte in de hoeken, maar dankzij de techniek van tegenwoordig is dit geen probleem meer. Je kunt nu wel kastjes laten maken in de hoeken met complexere systemen.
U-vormige keuken
De U-vormige keuken is ideaal om zo min mogelijk te lopen. Met deze indeling is alles binnen handbereik en is er genoeg werk- en bergruimte. Een U-vormige keuken komt niet heel vaak voor omdat er wel voldoende ruimte voor nodig is. De u opstelling neemt ongeveer 120 cm in beslag. U-vormige keukens zijn daarom alleen aan te raden als je ruimte vier meter breed is.
Parallelle keuken
Met de parallelle keuken indeling heb je de optimale circulatie. Je kunt de keuken langs beide kanten verlaten. In deze opstelling wordt het aangeraden om de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten. Zo verkom je vlekken op de grond.
Kookeiland
Voor deze opstelling wordt de laatste jaren het meest gekozen. Kookeilanden geven een extra dimensie aan de kookruimte en zorgt ervoor dat de keuken bij de woon of eetkamer wordt betrokken. Voor een kookeiland is natuurlijk wel voldoende ruimte nodig. Als dit niet zo is, kan er ook gekozen worden voor een verplaatsbaar of een halfopen kookeiland. Het is ook leuk om je kookeiland een stukje door te laten lopen zodat je een eetbar creëert.