De keuken is niet alleen een plek om te koken; hier komen gezinsleden samen. Hierdoor wordt het steeds meer een onderdeel van de leefruimte. Een kookeiland is veel mooier zonder een grote afzuiging erboven. Koken is zoveel fijner zonder alle kookluchtjes die zich verspreiden, en koken is veel prettiger zonder alle kookdampen in je gezicht te krijgen. Hiervoor is een ideale oplossing bedacht. Een van de nieuwste trends die we zien in de keuken, zijn kookplaten met afzuiging. Het is de nieuwste en snelst groeiende trend in de keukenwereld, en terecht. Wil je alles weten over kookplaten met afzuiging? In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten.

Wat zijn de voordelen?

Kookplaten met ingebouwde afzuiging brengen zeer veel voordelen met zich mee. Je hoeft namelijk geen losse afzuiging meer te installeren. Hierdoor wordt je keuken voor het oog een stuk ruimer en overzichtelijker. Hierdoor ben je ook een stuk flexibeler waar je je kookplaat installeert. Ideaal voor bijvoorbeeld een kookeiland. Een kookplaat met afzuiging is een inductie kookplaat met aan de achterkant of midden een afzuigsysteem. Deze zuigt direct alle luchtjes weg en je zult geen last hebben van geluid. De motor is namelijk weggewerkt onder het keukenblad en hierdoor zul je de afzuiging nauwelijks horen. Het enige wat je nog hoort is het pruttelen van de pannen die op het ‘vuur’ staan. De kookplaten met afzuiging zijn in veel verschillende designs en prijsklassen te verkrijgen. Zo zit er altijd iets bij wat perfect bij je smaak en interieur past. 

Hoe werkt een kookplaat met afzuiging?

Je vraagt je misschien af, hoe werkt dat dan? Warme lucht stijgt immers op, hoe kan het dan dat een kookplaat met afzuiging de lucht naar beneden blaast? Kookdampen stijgen op met een snelheid van een meter per seconde. De kookplaat met afzuiging zuigt de dampen naar beneden met een hogere snelheid dan dat de lucht omhoog geblazen wordt. Hierdoor worden alle geuren, dampen en vetdeeltjes naar beneden gezogen, voordat deze omhoog kunnen stijgen. Het voordeel hiervan is dus niet alleen dat je geen lelijke afzuigkap meer boven het fornuis heeft hangen. De ruimte blijft ook schoner omdat de kookdampen met dit systeem niet meer de kans krijgen om omhoog te stijgen.