Tegelen is niet langer alleen voor de vakman. Een handige klusser kan prachtige muur tegels plaatsen zonder hier veel tijd aan kwijt te zijn. Zelf tegelen is leuk en minder moeilijk dan je denkt. Ga je binnenkort tegelen, maar wil je goed voorbereid zijn en niet voor ongewenste verrassingen komen te staan? Bereid je dan goed voor met de volgende tips. 

Reken tegels ruim: liever teveel dan te weinig 

Er is niets vervelender dan er tijdens het tegelen achter komen dat je te weinig tegels hebt ingekocht. Maak daarom een goed rekenplan, waarin je breuk- en snijverlies incalculeert. Je kunt gemakkelijk uitrekenen hoeveel je nodig hebt door de oppervlakte van je vloer of muur te berekenen. Dit doe je door de breedte en hoogte van het vlak op te meten en deze met elkaar te vermenigvuldigen. Over het algemeen tel je 15% bij dit getal op, om breuk- en snijverlies mee te rekenen. Je bestelt ze in pakken met meerdere tegels erin. Rond altijd naar boven af als je op een half pak uitkomt.

Maak een checklist voor je gereedschap 

Maak voordat je begint een checklist met het gereedschap dat je nodig hebt. Over het algemeen heb je de volgende dingen nodig.

  • Waterpas
  • Tegelsnijder
  • Lijmkam
  • Voegkruisjes 
  • Mengbak of emmer
  • Elektrische menger of boormachine met opzetstuk
  • Schoonmaak doeken

Tegels goed en recht plaatsen

Alle bovenstaande gereedschappen zijn essentieel als je gaat tegelen. Een waterpas heb je nodig om de tegels waterpas aan te brengen op je muur. Begin dus nooit zomaar met tegelen zonder eerst te checken of je dit wel precies recht doet. Verder hangt de grootte van de lijmkam af van de grootte van de tegel. Heb je een grote tegel? Kies dan voor een grotere lijmkam. De voegkruisjes gebruik je om ruimte voor de voeg over te houden. Plaats elke 15 centimeter een voegkruisje. De mengbak en de elektrische menger gebruik je om de lijm te mengen en voor het voegsel aanmaken.

Zorg dat je de ondergrond behandelt

Hoe goed je tegels blijven zitten, hangt af van hoe je de ondergrond behandelt. Als je de ondergrond niet kwalitatief goed behandelt, hechten je stenen minder goed. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je ondergrond droog, stabiel, vlak en cohesief is. Vraag bij aankoop van de tegel welke specifieke behandeling nodig is. Houd je altijd aan de gebruiksaanwijzing van de tegels. 

Hoe tegel je effectief?

Tegelen is rekenwerk. Een goede voorbereiding is essentieel om zo effectief en zo precies mogelijk te werken. 

  • Leg in beide richtingen een rij uit om te bepalen hoe je gaat snijden. Zo voorkom je dat je een tegel zo smal moet snijden dat het risico op breken groot is. 
  • Leg je ook een vloer? Doe dan altijd eerst de wand. Zo voorkom je dat er voegmortel of lijm op je pas betegelde vloer valt. 
  • Spreid de lijm gelijkmatig uit over de muur met de lijmkam. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Twijfel je of de tegel gelijk ligt aan de tegel ernaast? Pas het aan! Als de tegel eraan gehecht is, kun je er weinig meer aan doen. 
  • Breng bij grote tegels ook op de rugzijde lijm aan.