De prijzen van huizen gaan de dag van vandaag door het dak. En toch heb je besloten om op huizenjacht te gaan door de stijgende huurprijzen. Maar waar moet je nu opletten als je een huis wil gaan aankopen. Met welke parameters moet je rekening houden om je zoektocht tot een goed einde te brengen? Enkele praktische tips die je niet over het hoofd mag zien. Er komen heel wat factoren bij kijken als je een vastgoedpand koopt. Even de meest belangrijke vraagstukken op een rijtje gezet. Bagro Vastgoed Zuid-Holland kan je hierbij deskundig advies geven.

Waarom de stap zetten van huur naar koop

Na veel vijven en zessen heb je beslist de stap te wagen om een huis te kopen. De belangrijkste maatstaf die ervoor zorgt dat mensen een woning willen aankopen is dat een koophuis het persoonlijke eigen vermogen aanzienlijk opkrikt. Per slot van rekening betaal je maandelijks bij het huren van een woning enkel het recht om erin te wonen. Als huurder bouw je individueel niets op aan meerwaarde. Als koper van een huis is de woning na het beëindigen van de aflossingsperiode helemaal jouw eigendom. In de meeste gevallen kan je na verloop van jaren het huis met een aanzienlijke winstmarge verkopen en als aanvullend pensioen aanzien. Om het door een roze bril te bekijken. In feite leef je als eigenaar van een huis in een grote spaarpot met de jarenlange fiscale aftrekbare rente van de hypotheeklening als extra bonus.

Check eerst je financiële geschiedenis

Wanneer je een hypotheeklening wil afsluiten, zal de persoonlijke financiële geschiedenis eerst onder het vergrootglas moeten worden gehouden. Het bepaalt immers hoeveel geld je kan lenen voor de aanschaf van een vastgoedpand. Vooral omdat je als starter nog niet zoveel hebt verdiend. Om aan de financiële voorwaarden te voldoen om een hypotheek af te sluiten wordt gecheckt of je houder bent van een creditcard. Ook worden andere afgesloten leningen nauwkeurig bekeken. Hou daar rekening mee voor dat je naar een bankinstelling stapt.

De verplichtingen bij de aankoop van een huis

Wie een huis koopt wordt verplicht extra verzekeringen af te sluiten. De meeste kredietverleners verplichten je een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook kan je er niet onderuit bij je jaarlijkse inkomsten belastingaangifte een forfait van je woning aan te geven. Dit wordt bij je inkomsten opgeteld als je een woningeigenaar bent.